IMG_0003Rokomet je zagotovo najuspešnejši ekipni šport v zgodovini občine Piran. Začelo se je leta 1954, ko je tedanji učitelj športne vzgoje Marcel Djurdjevič uvedel ta izredno pester in zanimiv šport v učni načrt na srednjih in osnovni šoli. Mladina in mesto ga je seveda takoj vzela za svojega in se začela množično poditi za rokometno žogo, ena izmed prvih tekem med Partizanom Piran in Partizanom Koper pa se je končala z “nogometnim” rezultatom 2:3. Prvo igrišče je bilo pri bunkerju, nato na Punti in za njo, dokler se ni stalno bivališče rokometašev in rokometašic ustalilo na igrišču pri obzidju, ki je bilo prostovoljno zgrajeno s pomočjo mladinske brigade leta 1961. Športni uspehi seveda niso izostali; ženski del je doživel svojo zlato dobo med leti 1964 in 1967, ko so bile piranske rokometašice večkrat prvakinje in pokalne zmagovalke Slovenije, moški del pa je svoje dodal med leti 1966 in 1976, ko je ekipa Pirana poleg najvišjih uspehov v republiški ligi dve sezoni nastopala tudi v II. zvezni ligi Jugoslavije (boljša sta bila le Slovan in Celje). Žal je vrhunec moškega rokometa sovpadal tudi z njegovim naglim zatonom, saj je zaradi služenja vojaškega roka nekaterih ključnih igralcev, slabe športne infrastrukture in zloglasnih portoroških sklepov, ekipa postopoma izgubljala stik z najboljšimi, dokler se ni leta 1977 popolnoma ukinila.

IMG_0002

So pa zato rokometno tradicijo v Piranu uspešno nadaljevala dekleta. Aktivnost kluba se razširi tudi na druge šole in kraje v občini, še posebej velika pridobitev pa je otvoritev Športne dvorane Lucija leta 1993, ki postane nov dom piranskih rokometašic in istočasno predstavlja letnico začetka igranja v 1. slovenski ligi. Kmalu zatem se dogradi tudi telovadnica v Sečovljah in pogoji za vrhunski rokomet so posejani. S takšno infrastrukturo in novim valom mladih športnic postane RK Piran eden izmed vodilnih in najbolj prepoznavnih središč v samostojni Sloveniji. Članska ekipa doživi svoj vrhunec med leti 1998 in 2003, ko ima status druge najboljše ekipe v državi (samo za Krimom). V Piranu takrat igrajo nekatere zvezde mednarodnega formata (Kondžić, Škof, Tutnjić, Erceg, Pasičnik, Hrgović, Kapidžić, Stefanišin, Ilić) in slovenske reprezentantke v mladinskih in/ali članskih kategorijah (Žugelj, V. Nižetič, Bertok, Derčar, Pleško, Cerar, Stevanović, Batistič, B. Panger, Juraga, Kučinič, T. Nižetič, Horvat), svoje barve in občino pa klub redno zastopa tudi v evropskem pokalih. RK Piran leta 1998 kot prvi rokometni klub na Obali vstopi v evropska tekmovanja, nasprotnik San Sebastian iz Španije. Piranske rokometašice med drugim igrajo na Poljskem, Portugalskem, v Grčiji, Španiji, Avstriji in Franciji, doma pa proti ekipi iz Norveške in Ukrajine.

V sezonah 1998/1999 in 1999/2000 se prebijejo med 16 najboljših ekip v Pokalu EHF, v evropskem tekmovanju pa nadaljujejo v sezoni 2000/2001 in 2001/2002 ter v isti sezoni igrajo tudi 1. krog kvalifikacij za Ligo prvakinj. V naslednji sezoni 2002/2003 spet tekmujejo v Pokalu EHF, kjer igrajo vse do 4. kroga, v naslednji sezoni 2002/2003 pa ponovno v kvalifikacijah za Ligo prvakinj, kjer pridejo do 2. kroga. Evropska pot se konča v sezoni 2003/2004 v 3. krogu Pokala EHF.

V tem obdobju svoje dodajo tudi dekleta iz mladinskega pogona (Nižetič T.-najboljša strelka finala, Batistič, Panger B., Juraga, Vrčon, Popič, Veseli, Horvat, Jančič, Maršič, Vukobrad, Kuštrin), ki osvojijo naslov kadetskih podprvakinj v sezoni 1995/1996 in naslov mladinskih prvakinj v sezoni 1997/1998. Žal pa vzporedno s težavami glavnega sponzorja tedaj klub zapluje v nemirne vode, sledi reorganizacija in postavitev novih temeljev leta 2003 z ustanovitvijo Športnega društva Rokometna šola Piran.

rk_piran_stara_mala

Če je obdobje ob robu tisočletja bilo v znamenju presežkov, potem je bilo obdobje po letu 2003 povratek k klubskim koreninam. Parket so zasedle ponovno domače igralke iz mest in vasi v občini Piran, ki so bile ob zvezdniški zasedbi morda nekaj časa v ozadju. Kratko obdobje brez članske ekipe in dobro delo klubskih zanesenjakov pa je kmalu prineslo nove uspehe. Piranska dekleta so tako od leta 2008 do leta 2013 v kadetski in mladinski kategoriji pobrala kar 7 odličij, od tega 2 zlata, 2 srebra in 3 bronaste medalje, temu pa je sledil tudi hiter povratek v 1. A DRL ligo leta 2008. Kar nekaj piranskih rokometašic je nastopilo tudi za mlade reprezentance Slovenije (V. Panger, L. Krajnc, Barič, Bužekijan, Jagurdžija, Milakovič, Ugrin, Petek in Unuk), nekaj pa jih je potrkalo na vrata članske reprezentance. Od tedaj članska ekipa ŠDRŠ Piran z minimalnimi vložki goji privlačen in moderen rokomet, ki poleg všečne igre daje tudi dobre rezultate ter je upravičeno “strah in trepet” ostalim rokometnim klubom po Sloveniji. ŠDRŠ Piran je uveljavljen rokometni klub v Sloveniji in vodilni športni klub v občini Piran, ki strmi k najvišjim ciljem, to pa dokazuje z velikim številom deklet vpisanih v rokometno šolo, vrhunskimi uvrstitvami svojih ekip v državnem prvenstvu in vsakoletnem prejemanju najvišjih občinskih nagrad za delo v športu. Spomladi leta 2015 klub ponovno doleti točka preloma, ko takratno klubsko »vodstvo« razpusti člansko ekipo piranskega rokometnega kluba tri kroge pred zaključkom državnega prvenstva v 1. A DRL 2014/2015, ki bi ga Pirančanke zaključile v zgornjem delu lestvice. Zgodba v zadnjih letih najuspešnejšega članskega piranskega športnega kolektiva, ki se je med drugim povzpel do drugega mesta v državi, redno nastopal v evropskih pokalih, prejemnika dolgoletnega laskavega naziva najboljše športne ekipe v občini Piran, se tako klavrno konča. Za klub, ki je v letu poprej praznoval častitljivo 60-obletnico obstoja in ki ima dolgoletno tradicijo, se na koncu izkaže, da je po neuspešnih poskusih zaprtja kluba in s tem bogate piranske rokometne zgodovine, udarec zadan le članski ekipi; kljub pošiljanju igralk v sosednje rokometne klube in širjenja vtisa razpada kluba, brodolom uspešno preživijo klubske mlajše selekcije in tako se rokomet še naprej igra z več ekipami deklic v mlajših starostnih kategorijah. Izhodišče za nadaljnje delo je spomladi leta 2015 slabše kot je bilo na prelomnici leta 2003, vendar Rokometni klub Piran že v sledeči tekmovalni sezoni jeseni 2015 nadaljuje svojo športno pot z zdravim jedrom in s trdim delom z domačimi mladimi igralkami že posega po najvišjih mestih v državnem prvenstvu. Rokometni klub Piran je danes uveljavljen rokometni klub v Sloveniji in vodilni športni klub v občini Piran, ki stremi k najvišjim ciljem, to pa dokazuje s kakovostnim delom v lastni rokometni šoli in s klubskim podmladkom ter odličnimi uvrstitvami svojih mladih ekip v državnem prvenstvu.

Bilten RK Piran 50 let:

bilten 50 let_rk piran_1954 do 2004

 

Z NAMI SODELUJEJO: